Eén van mijn karaktertrekjes is dat ik heel nieuwsgierig ben. Ik kom er graag achter hoe dingen in elkaar zitten, hoe ze gemaakt worden, hoe iemand tot een bepaalde beslissing komt. Ik kijk op zijn tijd graag documentaires en soms, wanneer ik 's nachts weer eens wakker lig, komen er de meest random vragen in me op, die ik dan gelijk wil uitzoeken. Zo kom je er middenin de nacht opeens achter dat je nooit over je rechterschouder kunt kijken, wanneer je je rechteroog dichtdoet. En wist je al dat je niet aan je eigen elleboog kunt likken...?
Wedden dat je minstens één van deze twee nu uitgeprobeerd hebt ;-)
Wat ik ook altijd interessant vind, is doorvragen of uitzoeken wat voor soort werk iemand doet. En dan bedoel ik eigenlijk dat ik geen genoegen neem met het antwoord 'ik ben verpleegkundige/kapper/accountant/bakker/makelaar/...'
Het eerste wat ik me afvraag, is hoe iemand bij het idee is gekomen om precies DIT werk te gaan doen. De voorbeelden van beroepen die ik hierboven geef zijn vrij voor de hand liggend, vind ik. Vaak heb je een beetje een beeld van wat iemand doet. Of tenminste, dat dénk je.
Want dat is dus hetgene wat mij zo intrigeert: doet diegene dan echt wat ik denk dat hij/zij doet? Wat betekent het nou eigenlijk echt om bakker te zijn? Sta je dan de hele dag brood te kneden en af te bakken?
Het idee om deze blog te schrijven komt niet uit het niks. Ik merk vaak dat mensen genoegen nemen met mijn antwoord: 'ik ben schoonheidsspecialiste'. Hun antwoord is dan bijvoorbeeld dat zij het niet zouden kunnen; de hele dag een beetje puistjes uitknijpen.
Of ik krijg de vraag hoe laat ik mijn eerste klant van de dag krijg, gevolgd door 'heerlijk, dan kun je nog een beetje uitslapen!' Veel mensen realiseren zich niet wat er eigenlijk allemaal aan een behandeling vooraf gaat.
En... Ik ben schoonheidsspecialiste, ja, maar ik ben natuurlijk ook zelfstandig ondernemer. Mijn werk houdt niet op als ik naar huis ga, hoe gek dit misschien ook klinkt.
Het lijkt me leuk om je eens een kijkje te geven in het leven van een ondernemende schoonheidsspecialiste (mét twee kinderen). Want net zoals een bakker niet de hele dag alleen maar staat te kneden en te bakken, is een schoonheidsspecialiste natuurlijk niet alleen maar puistjes aan het uitknijpen (wat trouwens 'ledigen' genoemd wordt, over feitjes gesproken).
Stel je voor: het is vandaag woensdag. De wekker gaat om 6.30 uur en dat is ook echt nodig, want de ochtendroutine met twee schoolgaande kinderen is soms net een veldslag :-)
Twee gevulde broodtrommels, twee half afgeveegde melksnorren en anderhalf uur later springen we op de fiets. Nog even zwaaien bij school en hup, op naar de salon!
Het is inmiddels 8.40 uur en mijn eerste afspraak staat vandaag om 9.30 uur. Dat is fijn, want dan hoef ik niet zo te haasten en heb ik genoeg tijd voor alle voorbereidingen!
Ken je die heerlijke, warme handdoekjes die op je gezicht gelegd worden tijdens een reiniging of na een masker? Deze handdoekjes heten ook wel kompressen of kompresdoeken en die worden natuurlijk niet vanzelf zo lekker warm. Ze gaan vochtig en strak opgerold in de 'towel warmer', een soort oventje dat de doeken desinfecteert, verwarmt en ook lekker warm hóudt. Dit heeft veel tijd nodig, dus vandaar dat ik altijd zorg dat deze handeling als eerste gebeurt. Vervolgens zet ik de stoelverwarming aan, zodat ik ook zeker weet dat de stoel straks heerlijk warm is.

Na het inruimen van de kasten (met schoon gewassen handdoeken en stoelbekleding) is het tijd om schoon te maken. Iets wat altijd al grondig moet gebeuren, maar waar in deze periode natuurlijk extra nadruk op ligt. 's Ochtends is de standaardroutine stoffen, soppen, stofzuigen en dweilen. De ruimte is gelukkig niet immens groot, dus dat scheelt qua tijd al een hoop... Maar zo'n 30 minuten ben ik hier zeker wel aan kwijt.
9.20 uur. Tijd voor wat gezelligheid! Rond deze tijd begin ik met het aansteken van de kaarsjes, het aanzetten van de rustgevende muziek en het vullen van de aromadiffuser met water en een etherische olie.
Door middel van snelle trillingen zet de diffuser het water om in nevel, waarna hij een heerlijke geur verspreidt. Welke geur dit is, is natuurlijk afhankelijk van welke olie je aan het water toevoegt.
Ik heb verschillende soorten olie, maar mijn favorieten voor in de salon zijn lavendel en eucalyptus - en dan het liefst gemengd. Dit geeft echt zo'n spa-gevoel: heerlijk ontspannend! Dennen en wintermix staan nog op mijn verlanglijstje om eens mee af te wisselen. Moet je je eens voorstellen wat dit gevoelsmatig met je doet wanneer je lekker in de warme stoel ligt, onder een deken. Zo fijn!
Wat nu nog moet gebeuren, is het vullen van het stoomapparaat (ook wel 'vapozone'). Dit apparaat gebruikt gedemineraliseerd water, om kalkaanslag zoveel mogelijk tegen te gaan.
Ik kan ook weer wat etherische olie toevoegen, maar omdat ik dit al in mijn diffuser gebruik, doe ik het bij mijn vapozone eigenlijk nooit.
Omdat het water natuurlijk hartstikke heet moet worden om te kunnen stomen, heeft ook dit apparaat weer eventjes tijd nodig. Na het vullen zet ik hem direct aan, zodat ik hem gelijk kan gebruiken tijdens mijn behandeling.
Handen en onderarmen opnieuw desinfecteren, mondkapje op en gaan: het is tijd voor de eerste gezichtsbehandeling!
Wanneer iemand voor het eerst komt, begin ik altijd met een intakegesprek. Hierin vraag ik bijvoorbeeld altijd naar de medische achtergrond en naar de verwachtingen van de behandeling; iets wat ik superbelangrijk vind.
Nu is het voor de dame in mijn stoel het moment om te ontspannen. Ik leg haar lekker neer, in de verwarmde stoel, met een dekentje. Indien gewenst onder haar knieën een massagerol (een rond kussen), om haar hoofd een bandeau om haar haren te beschermen.
Reinigen - een huidanalyse maken - peelen - stomen - ledigen - epileren - masseren - een masker aanbrengen - hydrateren. Je ziet het: dat ledigen is inderdaad een onderdeel van een gezichtsbehandeling, maar daar houdt het echt niet op! In een volgende blog zal ik nog wat dieper ingaan op de behandelingen die ik aanbied (want ook dat is natuurlijk een misvatting: ik geef niet alleen maar gezichtsbehandelingen!)
En waar de één graag praat tijdens een behandeling, ontspant de ander beter tijdens absolute rust. Dat praten vind ik hartstikke gezellig, maar stilte is ook meer dan prima. Het grote voordeel van het laatste is dat ik tijdens de gezichtsmassage zelf ook 30 minuten in een soort trance ben; het is bijna een soort meditatie! Je zou me dan ook eens moeten zien wanneer iemand buiten een deur dicht laat vallen. Ik hoop altijd dat de dame in de stoel niet doorheeft dat ik zelf zó ontspannen ben, dat ik van schrik stiekem omhoog veer :-)

11.10 uur. Nadat ik afscheid heb genomen van mijn eerste klant, begin ik snel met schoonmaken en desinfecteren. Na elke behandeling moet de stoelbekleding worden verwisseld, alle contactpunten moeten worden gereinigd (denk aan de deurklink, maar ook aan het pinapparaat). Alle gebruikte instrumenten gaan in de ultrasoonreiniger; een reinigingsapparaat dat grondig reinigt, door middel van trillingen door geluidsgolven. Dit apparaat zorgt ervoor dat vuil wordt verwijderd, op plekken die je met de hand niet kunt reinigen.
Na het ultrasoonbad worden deze instrumenten (denk onder andere aan pincetten, scharen en een comedonentang) gedesinfecteerd met 96% alcohol.
De vapozone wordt opnieuw gevuld, de stoel weer netjes bekleed, alle gebruikte materialen weer opgeruimd. En zo gaan we door naar de volgende behandeling.
Na de laatste behandeling, rond 13.15 uur, herhaalt zich het schoonmaakproces natuurlijk weer. Met als verschil dat ik nu geen nieuwe voorbereidingen meer hoef te treffen voor vandaag.
Alle apparaten kunnen uit, evenals de kaarsjes en de muziek. En ik zal je heel eerlijk bekennen: die 'tingel-tangelmuziek', zoals ik het ook weleens gekscherend noem, komt je aan het einde van de dag écht je neus wel uit! Soms zet ik dan stiekem een lekker meezingnummertje op... En ik hoop dan maar dat mijn buurvrouw me niet hoort, want dat doe ik liever niemand aan ;-)
Alle handdoeken, kompresdoeken, bandeaus, dekentjes en stoelhoezen gaan in een grote weekendtas mee naar huis. En dat zijn er véél! Per klant gebruik ik gemiddeld drie gewone handdoeken, zes kompresdoeken, een bandeau, een stoelhoes, een dekentje en twee armleuninghoezen. Als je dacht dat je kinderen je veel was bezorgden: begin NOOIT aan een schoonheidssalon ;-)
Snel op de fiets, want de kinderen mogen weer opgehaald worden. Eenmaal thuis begint dan het vele wassen en natuurlijk de administratie, want die moet ook bijgehouden worden (en dat is niet alleen de boekhouding, maar ook het bijwerken van de website, het beantwoorden van mailtjes, het onderhouden van social media en ga zo maar door)...
En wanneer de kinderen soms een klein beetje jammeren omdat mama alwéér aan het werk is, probeer ik me te realiseren dat mijn tijd met hen heel schaars is. Dat ik ook moet genieten van het moment en dat het bouwen van een Lego-brandweerkazerne eigenlijk nog steeds hartstikke leuk is. Dat die tevreden koppies en dikke knuffels me alles waard zijn.
Morgen weer een dag, met genoeg momenten om de tekst op de website wat aan te passen. En vanavond, als ze op bed liggen, begin ik misschien wel vast aan mijn volgende blog. Of misschien dat er komende nacht, als ik weer eventjes wakker lig, nog wat leuke anekdotes voorbij komen.
Enne, nog even over die random feitjes: ik weet nu zeker dat ik écht geen slak ben. Die schijnen namelijk drie jaar te kunnen slapen.
Liefs,
Denise
Reactie schrijven