Waarom ik kosten reken, wanneer je niet komt opdagen...


Ik werk uitsluitend op afspraak. Ben je verhinderd? Dat kan natuurlijk gebeuren! Wanneer je dit uiterlijk 24 uur van tevoren doorgeeft, kunnen we de afspraak kosteloos verzetten.

 

Wordt een afspraak korter van tevoren geannuleerd, of kom je zonder afmelding niet opdagen ('no show'), ben ik genoodzaakt om 50% in rekening te brengen. Waarom? Ik zal het je laten zien aan de hand van een paar voorbeelden.

 

Situatie 1

Je start, zoals altijd, je werkdag om 09.00 uur. Je werkdag duurt tot 18.00 uur, maar om 09.15 uur komt je baas binnen om te vertellen dat je de komende 2 uur niet betaald wordt. Volgens hem ben je simpelweg niet nodig in die tijd; kijk zelf maar even wat je in de tussentijd gaat doen. En dat, terwijl je net al je werk voor de komende paar uur al had voorbereid. 

 

Situatie 2

Je arriveert op je werk en start de dag met de dagelijkse to-do list. Om 11.00 uur komt je baas binnen en zegt dat je helaas niet wordt betaald tussen 14.00 en 17.00 uur vanmiddag. Maar van 17.00 tot 18.00 uur heeft hij je wel nodig. Dan moet je maar gewoon even wachten. Dat is wel oké, toch?

 

Situatie 3

Je hebt net een weekendtripje gepland met je vriendinnen, wanneer je baas vraagt of je die avond kunt werken. Helaas moet je de vriendinnentrip afzeggen.
Later die avond, als je op je werk arriveert, is je baas tóch van gedachten veranderd en heeft hij je niet meer nodig. Je vriendinnen zijn al vertrokken, dus er zit niets anders op dan in je eentje terug naar huis gaan.

 

Komt dit vaak voor op jouw werkplek?

Geloof het of niet: op mijn werkplek gebeurt dit regelmatig. 
In het verleden heb ik meerdere malen vervelende beschuldigingen, beledigingen en scheldpartijen over me heen gekregen, omdat ik het in mijn hoofd durfde te halen om 50% op de klant te verhalen.

Mis jij je tandartsafspraak, dan is dat balen en moet je betalen. En het komt in niemand op om hierover te klagen. Maar een afspraak bij de schoonheidsspecialiste missen - en er dan geld voor moeten betalen: belachelijk! Hoe kan ik in hemelsnaam denken dat ik betaald word voor mijn tijd? Absúrd, toch(?!)

 

Je betaalt alleen voor tijd, niet voor werk

Het klinkt misschien heel hard: als iets jou tegenhoudt om te komen opdagen op je afspraak, dan is dat simpelweg niet mijn probleem. Ik reserveer tijd voor JOU, tijd die jij zelf hebt besteld. Ik kan jouw tijd niet meer aan iemand anders geven als jij niet komt opdagen of niet op tijd komt. Ik moet nog steeds mijn rekeningen betalen, ook als jij denkt dat iets anders die dag 'belangrijker' was dan onze afspraak. 
Je bent meer dan welkom om je afspraak te verzetten, maar niet later dan 24 uur van tevoren. En zelfs dát is eigenlijk nog te kort om iemand anders te kunnen inplannen.

 

Ga alsjeblieft respectvol om met mij en mijn tijd

Dit is niet een hobby die ik er naast mijn werk even bij doe; dit is mijn werk. Hier heb ik hard voor geleerd, hier moet ik van leven en mijn gezin van onderhouden. Ik werk enorm hard om alles voor elkaar te krijgen en mezelf een fatsoenlijk salaris te geven om van te kunnen leven aan het einde van de maand. Net zoals jij.

Bedankt voor je begrip!